ניכור הורי הוא שמה של תופעה שבמסגרתה ילד מסרב לקיים קשר עם אחד מהוריו. ישנם ילדים המסרבים להיפגש עם אחד מהוריהם למשך חודשים רבים, ואף שנים, אינם מוכנים לשוחח עם אותו הורה בטלפון ומגיעים למצב של נתק גמור.
מהם הגורמים לתופעת הניכור ההורי?
אילו התנהגויות אופייניות להורים מתגרשים עשויות לגרום לילד להתנכר לאחד מהוריו?
המחקר שנעשה בנושא זיהה מספר אסטרטגיות פעולה המאפיינות את ההורה המנכר. כלומר, התנהגויות שצריכות להדליק נורה אדומה, וחשד שהן הגורם לכך שהילד מתנכר להורה האחר. למשל, העברת מסרים פוגעניים כלפי ההורה השני, המתארים אותו כהורה מסוכן, לא אוהב, או כזה שלא מעוניין בקשר עם הילד. או, ניסיון להגביל את המפגשים בין הילד לבין ההורה האחר, חתירה תחת הסמכות ההורית של ההורה האחר והפעלת מניפולציות רגשיות שמטרתן לפגוע באמון שהילד רוכש כלפיו.
מדוע סכסוכי גירושין עשויים להוביל לניכור הורי?
השימוש המשפטי במונח "ניכור הורי" נעשה בדרך כלל במצבים שבהם נראה על פניו כי אין הצדקה ממשית ליחס המנוכר של הילד אל אחד מהוריו. כלומר, לא ניתן להצביע על התנהגות של אותו הורה שגרמה לכך. במקרים כאלה, הניכור הוא בדרך כלל תוצאה של הדינמיקה המשפחתית והסביבתית שנוצרה בשל מאבק חריף הנוצר בין ההורים המתגרשים. למשל, הורה, או מישהו מסביבתו, המסית את הילד כנגד ההורה השני כדי להשיג יתרון כלשהו במאבק הגירושין בבית המשפט.
האם כל סכסוך גירושין חריף מוביל בהכרח לניכור הורי?
נכון אמנם שניכור הורי היא תופעה המאפיינת סכסוכי גירושין בעצימות גבוהה, ונכון שהתנהגויות אלה מאפיינות סכסוכי גירושין רבים בכלל, אך כידוע, לא כל סכסוך גירושין, חריף ככל שיהיה, מידרדר עד לכדי ניכור הורי. לשם כך דרוש הורה מנכר או אדם אחר בסביבתו שיפעל בשמו, המתנהגים כך לאורך זמן, וגורמים לילד להתנכר להורה האחר בפועל.
הורים רבים, יש לזכור, מצליחים בדרך כלל להבין את הבעייתיות הטמונה בהתנהגויות כאלה ונמנעים מהן או מפסיקים עמן ברגע שהם מבינים שהדבר פוגע בילד.
כיצד מתייחסים בתי המשפט לתופעה של ניכור הורי במסגרת סכסוכי גירושין?
בתי המשפט רואים בניכור ההורי פגיעה כפולה: הן בזכותו של הילד לקיים קשר עם שני הוריו, והן בזכותו של ההורה לקיים קשר קבוע עם ילדיו. לכן, כאשר הילד הופך לכלי במאבק הגירושין בין ההורים, בכלל, ובמיוחד כאשר הדבר גורם לו להתנכר לאחד מהוריו ולסרב להיות עמו בקשר, בתי המשפט יבקשו לסייע לו להתגבר על הפגיעה הרגשית החמורה שנגרמה לו, גם אם הדבר דורש נקיטת צעדים חמורים כנגד ההורה המנכר.
עם זאת, לא כל הימנעות ממפגש עם אחד ההורים או אובדן האמון בו ייחשב על ידי בית המשפט כמעיד בהכרח על ניכור הורי שנגרם עקב התנהגות ההורה האחר.

מהם האמצעים העומדים לרשות בית המשפט במקרה של ניכור הורי בגירושין?
האם ניתן להגיש תביעה לשינוי המשמורת על הילדים בשל ניכור הורי?
במקרים קיצוניים של ניכור הורי, לבית המשפט שמורה הזכות לשנות את הסדר המשמורת לגמרי, ולהעביר אותה מידי ההורה המנכר אל ההורה השני. ואולם, יש להבין כי שינוי הסדר המשמורת הוא מוצא אחרון, השמור למקרים קשים במיוחד, או למקרים שלא נפתרו גם לאחר שורה של צעדים מתונים יותר מצד בית המשפט. בנוסף, כאשר שינוי המשמורת עשוי לפגוע בטובת הילד, ייתכן מאוד שבית המשפט יימנע מכך, גם אם ברור שהניכור הוא תוצאת ההתנהגות של ההורה האחר.
האם ניתן להגיש בקשה לביטול מזונות עקב ניכור הורי?
ביטול מזונות עקב ניכור הורי הוא צעד לא שגרתי, אך אפשרי בהחלט, שבית המשפט עשוי לנקוט בו אם הוא נואש מניסיונותיו לסייע בחידוש הקשר בין הילד להורה המנוכר. הליך ניכור ממושך יכול להגיע לנקודת האל חזור, בה אין עוד תקווה שהילד ישתף פעולה עם חידוש הקשר. במצבים כאלו, ההורה המנוכר יכול להגיש תביעה להפחתה או לביטול מזונות ובית המשפט ישקול ברצינות את בקשתו.
האם בתי המשפט מקבלים טענות על ניכור הורי כהצדקה לאלימות?
השימוש בטענות של ניכור הורי כדרך להגן ולהצדיק התנהגות אלימה אינה מקובלת על בתי המשפט. בפסקי דין רבים שעסקו בנושא נקבע כי גם אם הניכור ההורי הוא אכן מקור ההתנהגות האלימה, עדיין, אלימות פיזית של הורה כלפי ילדיו היא לחלוטין לא לגיטימית. תפקידו של הורה הוא להכיל את הקושי, לנתב את הסיטואציה לכיוון שונה ולפתור את המשבר שנוצר ללא אלימות. הורה המגיב באלימות עשוי למצוא את עצמו מאבד את הבסיס לתביעה לשינוי הסדרי הראיה או המזונות בגין ניכור הורי.