fbpx

אלימות שקטה וטיפולי שתיקה בזוגיות

תוכן עניינים

מהי אלימות שקטה בזוגיות?

כשמדברים על אלימות בזוגיות נהוג לחשוב על אלימות פעילה, המתבטאת בצעקות, התפרצויות זעם, אמירות גסות, קללות, מכות וחבטות. אך ישנה תוקפנות מסוג אחר – אלימות שקטה, שהיא הרבה יותר חמקמקה ומתעתעת. זו אלימות שקשה לשים עליה את האצבע מכיוון שהיא מורכבת מפעולות שלכאורה אינן אלימות. למעשה, נכון יהיה לאמר שאלימות שקטה היא ברובה דווקא אלימות המתבטאת באי-עשייה, בהימנעות מפעולה, בפאסיביות ובעוד פעולות שבדרך כלל לא נהוג להחשיבן כאלימות.

מה מטרתה של אלימות שקטה?

ההגדרה לאדם ׳אלים׳ היא אדם שמשתמש בכוח שלו כדי לפגוע, להפחיד ולהרוס. וכך, גם באלימות שקטה אחד מבני הזוג משתמש בכוח שלו באופן שפוגע באחר, מפחיד אותו והורס את הזוגיות ביניהם. מכאן, שאלימות שקטה מאפיינת את כל סוגי הזוגיות – הן הטרוסקסואלית והן חד מינית, והיא מופעלת על ידי גברים ונשים כאחת.

מהם הסימנים הנפוצים לאלימות שקטה בזוגיות?

ביטוי נפוץ לאלימות שקטה הוא הימנעות מכוונת מתקשורת באמצעות התעלמות, שתיקות ממושכות (טיפולי שתיקה), היעדרות רגשית ואטימות. ביטוי נפוץ אחר היא הדרה מכוונת של בן או בת הזוג הנפגע מחייו של בן הזוג הפוגע. גם גזילת העצמאות של בן הזוג והקטנתו באמצעים שלכאורה אינם כוחניים מבטאת אלימות שקטה. לבסוף, חוסר שיתוף במידע קריטי לזוגיות עשוי להוות סימן לאלימות שקטה.

מהם טיפולי שתיקה?

טיפולי שתיקה הם העונש שנותן בן הזוג האלים לבן הזוג האחר על כל התנהגות שאינה נראית לו או שמכעיסה אותו. מדובר בדפוס חוזר ונשנה של ענישה, שיכולה להתבטא בשעות, ימים, חודשים ואף שנים של שתיקה והתעלמות. השתיקה משמשת כמנגנון שליטה בבן הזוג האחר, כיוון שהיא משאירה אותו במצב מתמיד של דריכות וחוסר וודאות, וגורמת לו לחרדה ולחוסר אונים.

מדוע טיפולי שתיקה פוגעים בבן או בת הזוג?

חשבו למשל על סיפורם של אלי ונועה. נועה נמנעת כבר שנים מלריב עם אלי וכאשר יש ביניהם מחלוקת היא מסתגרת ושותקת. היא לא מוכנה לדבר על מה שהיא מרגישה או להקשיב למה שאלי מרגיש, היא מעדיפה להתנתק, לרוב תוך פיזור מבטי בוז כלפי אלי וגלגול עיניים. אלי נשאר עם קונפליקטים ומחלוקות בלתי פתורים ומרגיש שזאת אשמתו בלבד.

מהן ההשלכות של טיפולי שתיקה בזוגיות?

טיפולי שתיקה הם אמנם דפוס שקשה מאוד לשנות, כיוון שמרבית האנשים שמשתמשים בהם היו קורבנות להתעלמות בזוגיות בעצמם, לרב בגיל צעיר, והם אינם מכירים דרך אחרת להביע רגשות ולפתור קונפליקטים. יחד עם זאת, חשוב לדעת שטיפולי שתיקה הם לא לגיטימיים במערכת יחסים והם סוג של התעללות רגשית בבן הזוג. ישנם אף מחקרים שמראים שקורבנות של טיפולי שתיקה חווים כאב באותה רמה שמרגישים קורבנות של אלימות פיסית.

מזונות אישה

מהי אלימות שקטה המתבטאת בהדרה של בן הזוג מסביבתו של בן הזוג השני?

מדובר בתהליך הדרגתי, שבו בן הזוג האלים בונה חומה בינו לבין בן או בת הזוג הנפגע ומבודד אותם חברתית. נקח לדוגמה את הסיפור של איריס וטלי. טלי היא אשת קריירה, מצליחנית, עם חיי חברה תוססים. איריס היא מעצבת גראפית שעובדת מהבית. כשטלי יוצאת לשתות משהו עם חברות, איריס אף פעם לא מוזמנת. גם לא לנופש שמיועד לעובדים בחברה של טלי, ולעתים אפילו לא לאירועים במשפחה של טלי. כשאיריס מתלוננת על כך, טלי אומרת לה שהיא בעצם פוטרת אותה ממחויבויות חברתיות מעיקות, ובכלל, שאיריס ממילא לא תאהב את החברה.

מהי גזילת עצמאות בזוגיות?

גילוי אחר של אלימות שקטה הוא כאמור גזילת העצמאות של בן הזוג והקטנתו באמצעים שלכאורה אינם כוחניים. לאריאלה, לדוגמה, אין כרטיס אשראי, כי דורון, בן זוגה, אומר שהיא בטוח תבזבז את המשכורת שלו באופן לא אחראי. אריאלה סיימה לימודי בישול בבית ספר קולינרי יוקרתי לפני שפגשה את דורון. היא לא עובדת מחוץ לבית, כי דורון התנגד, והיא מתנחמת במטבח הגדול והיפה שדורון הסכים לבנות בביתם. אך בכל פעם שהיא מכינה ארוחה, דורון מקפיד להחמיא לה באופן מעליב ומקטין במשפטים כמו ״הפעם דווקא יצא לך טעים״, וכדומה. כל זאת כדי לשמר את כוחו עליה.

באילו מקרים אי שיתוף במידע ייחשב אלימות שקטה בזוגיות?

אלימות שקטה יכולה להתבטא גם בבן זוג שאינו מספר לאחר על לקיחת הלוואה גדולה מחשבון הבנק המשותף; או, בן זוג שמדליק מוזיקה בפול ווליום כשהשני רוצה לדבר איתו על נושאים הקשורים בזוגיות, או שבאופן קבוע נמנע מלבצע את מטלות הבית או מבצע אותן באופן גרוע בכוונה, תמיד מאחר למפגשים עם השני, מחמיץ פנים אבל אומר שהכל בסדר ואינו מוכן לשתף מה הבעיה.

מהם המאפיינים של זוגיות שמופעלים בה אלימות שקטה וטיפולי שתיקה?

חשוב להבין שברוב המקרים, כלפי חוץ הזוגיות נראית מצוין. כאשר הם בחברת אחרים, בן הזוג האלים יתנהג למופת ויפגין אהבה ואכפתיות כלפי בן או בת הזוג הנפגעים. לעתים הוא אף ישבח אותו או אותה באזני אחרים ויצהיר שאין בר מזל ממנו. מי שירגיש, לעומת זאת, שהזוגיות התקינה והיפה, אפילו מעוררת הקנאה, היא מקולקלת באופן מהותי הוא בעיקר בן או בת הזוג שסובלים מהאלימות.

שתיקה היא אלימות - מהן התחושות האופייניות לבן או בת זוג הסובלים ממנה?

בן או בת הזוג הנפגעים יחושו שהזוגיות אינה שוויונית ואינה מאפשרת לחייהם לנוע במסלול נינוח ולו לרגע. הם ירגישו לעתים קרובות שהם משתגעים או מדוכאים, ושכל ניסיון מצדם לתקשורת משול לריצה במהירות עצומה לעבר קיר. הם יחושו חובה ״ללכת על ביצים״ כדי לא לתת לבן הזוג האלים סיבה להעניש אותם ויעמדו על המשמר בכל רגע ורגע בחייהם.

כיצד מומלץ להתמודד עם אלימות שקטה וטיפולי שתיקה בזוגיות?

השלב הראשון והקריטי בהתמודדות עם אלימות שקטה הוא לזהות אותה ולקרוא לה בשמה. בשלב הבא, צריך להפסיק לשתף פעולה עם הפגוע ולשנות את דפוסי התקשורת וההתנהגות בבית. בן הזוג הסובל צריך להפסיק לחשוש מתגובת בן הזוג בפוגע, להפסיק להרגיש אשם במצב, להפסיק להתנצל, לשים את הצרכים והרצונות שלו במקום גבוה יותר, ובעיקר לעמוד על שלו, להחזיר את השליטה לידיו ולשים גבולות ברורים למה מקובל עלין ומה לא. אם כל זה אינו מצליח, לעתים הפתרון הוא פרידה והתרחקות מהגורם הפוגע.

מדוע פירוק של זוגיות אלימה שונה מפרידה רגילה?

פירוק של זוגיות שיש בה אלימות, גם אם היא שקטה, אינו דומה לפרידה בזוגיות רגילה. מטרת האלימות היא להשיג שליטה, כך שגם תהליך הפרידה ילווה בפעולות אלימות ובמניפולציות שנועדו למנוע את הפרידה ולהחזיר את השליטה לבן הזוג האלים. לכן, לעתים יש לשקול גם פנייה לייעוץ משפטי ולשימוש באמצעים משפטיים לצורך מימוש הפרידה.

אילו אמצעים משפטיים יכולים לסייע בהתמודדות עם אלימות שקטה?

מדובר באמצעים שונים, שהפעלתם והאפקטיביות שלהם תלויה בנסיבות של כל מקרה. לדוגמה, החוק בישראל מכיר בהתעללות נפשית בבני זוג ובאלימות כלכלית כלפי בן זוג כסוגים של אלימות במשפחה ומקנה הגנות משפטיות שונות לבן או בת הזוג שנפגעו, כמו צו הגנה שיאסור על בן הזוג האלים להיכנס לדירה בה מתגורר בן הזוג הסובל, גם אם הוא הבעלים של הדירה, ועוד.

מאחר ומדובר בנושא רגיש, שהפעלת אמצעים משפטיים עשויה לגרום ליותר נזק מתועלת, חשוב למצוא עורך דין המתמחה באלימות שקטה בזוגיות, שיידע ללוות את התהליך בצורה מושכלת ויבחר באמצעים המשפטיים המתאימים לסיטואציה.

עורך דין גירושין גלית צור
עורך דין גירושין גלית צור

עורך דין גירושין גלית צור, בעלת משרד עורכי דין לענייני משפחה, בוגרת משפטים LLB. מאסטר ב-NLP (ניהול תהליכי חשיבה), מגשרת מוסמכת עם התמחות ייחודית בגישור משפחתי מטעם לשכת עורכי הדין. גלית מתמחה בניהול תיקי גירושין מורכבים, קונפליקטים משפחתיים רגישים, סכסוכי ירושה וטיפול עדין ואישי.

עורך דין גירושין גלית צור
עורך דין גירושין גלית צור

עורך דין גירושין גלית צור, בעלת משרד עורכי דין לענייני משפחה, בוגרת משפטים LLB. מאסטר ב-NLP (ניהול תהליכי חשיבה), מגשרת מוסמכת עם התמחות ייחודית בגישור משפחתי מטעם לשכת עורכי הדין. גלית מתמחה בניהול תיקי גירושין מורכבים, קונפליקטים משפחתיים רגישים, סכסוכי ירושה וטיפול עדין ואישי.

דילוג לתוכן