הליך גירושין מלווה באתגרים משפטיים ורגשיים, במיוחד כאשר ישנם ילדים בתמונה. פעמים רבות נשים אינן מודעות לכלל הזכויות המגיעות להן וכל החלטה משפיעה באופן ישיר על חייהן של האישה וילדיה. הכרה והבנה של זכויות אלו קריטיות לקבלת החלטות מושכלות ושמירה על יציבות כלכלית ורגשית.

ערכאות שיפוטיות בגירושין
בענייני גירושין ישנן שתי ערכאות שיפוטיות בעלות סמכות מקבילה – בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה. ההחלטה באיזו ערכאה להתנהל נקבעת לפי עיקרון "מרוץ הסמכויות" – הראשונה שאליה מוגשת התביעה היא זו שתדון בנושא ועל מנת לבחור את הערכאה המתאימה ביותר, חשוב להתייעץ עם עורך דין לענייני משפחה לפני תחילת ההליך המשפטי.
זכויות האישה בגירושין – מזונות, חלוקת זמני שהות ואחריות הורית
חלוקת זמני שהות ואחריות הורית ( משמורת ילדים )
כאשר ילדים מעורבים בהליך הגירושין, סוגיית המשמורת והסדרי הראייה הופכת לקריטית ומשפיעה ישירות על חיי הילדים והוריהם. חזקת הגיל הרך קובעת כי עד גיל 6 ילדים יישארו לרוב במשמורת האם, למעט נסיבות חריגות. עם זאת, בשנים האחרונות קיימת מגמה גוברת להעדיף משמורת משותפת, כל עוד שני ההורים מסוגלים למלא את תפקידם ההורי בצורה מיטבית.
מזונות ילדים
תשלום מזונות הילדים הינו חיוני להבטחת צורכיהם והוא נקבע בהתאם לדין האישי של הצדדים להכנסות הפנויות של ההורים מכל מקור שהוא ולחלוקת זמני השהות של הילד ביניהם. ככל שהאם משתכרת פחות או מגדלת את הילדים רוב הזמן, האחריות הכלכלית מוטלת בעיקר על האב, כך גובה המזונות צפוי להיות גבוה יותר. אך כאשר הילדים מתבגרים וחלוקת זמני השהות יותר שוויונית, ייתכן כי סכום המזונות יופחת או יחולק שווה בשווה בין ההורים.
זכויות האישה בהליך הגירושין – זכויות פיננסיות
חוק יחסי ממון
חוק יחסי ממון, אשר נכנס לתוקף בשנת 1974, מסדיר את חלוקת הרכוש במקרה של גירושין או פטירה בין בני זוג נשואים שאין ביניהם הסכם ממון חתום – לפי החוק, במהלך הנישואין כל אחד מבני הזוג נשאר הבעלים הבלעדי של הרכוש שנצבר על שמו ורק בסיום הקשר מתבצע איזון משאבים להבטחת חלוקה הוגנת של הרכוש שנצבר, כולל חסכונות, נדל"ן, פנסיה וזכויות סוציאליות. החלוקה מתבצעת על פי הערך הכלכלי של הרכוש ואיננה כוללת ירושות ומתנות ופיצויים בגין נזגי גוף, שניתנו לאחד מבני הזוג באופן אישי.
הלכת השיתוף
חלה על זוגות שנישאו לפני 1974 וכן על ידועים בציבור, בתנאי שיוכח כי ניהלו אורח חיים זוגי ושיתופי. עקרון זה קובע כי בני זוג שניהלו חיים משותפים זכאים לחלוקה שוויונית של הנכסים שנצברו במהלך הקשר, לרבות דירות, חשבונות בנק, נכסי קריירה, קופות גמל, פנסיות ורכבים, גם אם הם רשומים על שם אחד מבני הזוג בלבד.
הלכת השיתוף מאפשרת לכל אחד מהצדדים לדרוש את חלקו לתקופות ארוכות ושונות במהלך הקשר הזוגי ולא מצטמצמת רק לתקופת הנישואין כפי שמתחייב בחוק יחסי ממון בין זוגות נשואים, מה שמספק גמישות רבה יותר בהשגת זכויות כלכליות. עם זאת, אם יוכח כי הייתה כוונה לשמור על רכוש נפרד, ניתן לטעון להפרדת נכסים.
חלוקת פנסיה
בשנת 2015 נכנס לתוקפו חוק שמסדיר את חלוקת החיסכון הפנסיוני בין בני זוג המתגרשים. החוק מאפשר לבן הזוג הזכאי לקבל חלק מהחסכונות הפנסיוניים של הצד השני, כולל קצבאות, פיצויים וזכויות שנצברו במהלך הנישואין, ובכך מבטיח כי כל אחד מהצדדים יקבל את חלקו ההוגן גם לאחר הפרידה. משמעות החוק רבה במיוחד עבור מי שהקדיש את מרבית זמנו לטיפול במשפחה על חשבון פיתוח קריירה אישית, מה שהוביל לצבירת זכויות פנסיוניות נמוכה.
מזונות אישה
מזונות אישה הם סכום שהבעל חייב לשלם לאשתו לצורך תמיכה בצרכיה הכלכליים בהתאם לרמת החיים אליה הורגלה ובהתאם לדין האישי (הדין הדתי). סכום זה ניתן לתבוע במהלך הנישואין ואחריהם – במהלך הגירושין ובמקרים מסוימים בלבד, גם לאחר קבלת הגט.
במהלך הליכי הגירושין, בית המשפט רשאי להעניק מזונות זמניים לאישה, על בסיס רמת החיים שהייתה נהוגה והכנסות הבעל, כדי להבטיח את קיומה הכלכלי עד להכרעה הסופית. לאחר הגירושין, במקרים חריגים, האישה עשויה להיות זכאית למזונות זמניים אם אינה מסוגלת לכלכל את עצמה, לדוגמה בשל גיל, מצב בריאותי או העדר כישורי עבודה.
סעדים זמניים
נוסף למזונות אישה, לעיתים יש צורך להפעיל סעדים זמניים כדי להגן עליה ועל רכושה או לדאוג לרווחת הילדים, במיוחד כאשר ההליך נמשך זמן רב. בין היתר – צו הרחקה/הגנה, צו עיכוב יציאה מהארץ, צו למניעת הברחת נכסים ופסיקת מזונות זמניים עבור הילדים.
כתובה
הכתובה היא הסכם בעל תוקף חוקי, שנערך לפני הנישואין היהודיים, בו הבעל מתחייב לשלם לאישה סכום כספי במקרה של גירושין. היא כוללת שלושה רכיבים: עיקר הכתובה (סכום מינימלי), תוספת הכתובה (סכום נוסף, אם בחר הבעל להוסיף) ונדוניה (רכוש שהביאה האישה לנישואין).
תביעה על הכתובה נתונה לבית הדין הרבני, והוא פוסק לפי הדין הדתי. במקרים של איזון רכוש, סכומים שנפסקו עשויים להתאזן עם הכתובה ובמקרים בהם הסכום מוגזם, בית הדין עשוי לצמצם אותו.
שלילת מזונות אישה וכתובה
שלילת זכויות מזונות אישה וכתובה לפי הדין הדתי מתבצעת במקרים של התנהגות מסוימת של האישה כמו בגידה, מעשה כיעור (התנהגות לא הולמת), עבירה על דת משה (עבירה חוזרת על הדינים הדתיים), מרדנות (סירוב ממושך לקיום יחסי אישות) ועזיבת הבית ללא סיבה מוצדקת.
כיצד להבטיח את מימוש הזכויות? פני לייעוץ משפטי
נשים רבות מתקשות להבין את מלוא האפשרויות המשפטיות העומדות בפניהן, ולכן חשוב להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום המשפחה והגירושין. עורך דין גירושין גלית צור מלווה נשים בתהליכי גירושין ברגישות ובמקצועיות, תוך התאמת פתרונות משפטיים אישיים לכל מקרה. ייעוץ משפטי נכון יכול לסייע לך למצות את זכויותיך ולדאוג לרווחתך האישית והכלכלית לאחר הפרידה. לקבלת ייעוץ וליווי משפטי, צרי קשר עוד היום.