אלימות בזוגיות

תוכן עניינים

אלימות בזוגיות יכולה להופיע בצורות שונות ולא רק במכות או בסימנים כחולים. אלא גם כאלימות סמויה שקשה ועד כמעט בלתי אפשרי לזהות אותה ברגעיה הראשונים, כמו: אלימות רגשית, מינית, כלכלית, נפשית, נרקיסיסטית ובצורת גזלייטינג. לאחרונה יש מקרי אלימות רבים בישראל, מקרים קשים שקורים בתוך מערכות היחסים. כשהמכנה המשותף לכולם הוא שיש סימנים מקדימים ורבים בוחרים להתעלם מהם. ההתעלמות מובילה בדרך כלל ליחסים זוגיים אלימים ומסכני חיים שיכולים לצערנו להסתיים ברצח.

זיהוי מוקדם של סימני האלימות יכול לעזור לבני ובנות הזוג לזהות ככל האפשר את סוג האלימות וסימניה. וככל שסימן אחד או יותר תואם לחוויה האישית שלכם – אל תחכו לרגע האחרון. ניתן לצאת מתוך מערכת יחסים אלימה בזהירות, תוך הדרכה וייעוץ מתאים.

סימני אלימות

אלימות במערכות יחסים יכולה לקרות במהלך הזוגיות, בפרידה ואף לאחריה. בעצם בכל שלב במערכת היחסים האלימות יכולה להתרחש. בן או בת הזוג יכולים להשתמש בכל סוג של אלימות – פעם אחת או יותר וכדי שיהיה ניתן לזהות את הסוג ומאפייניו, הנה מספר סימנים שיוכלו להסביר לכם כיצד ניתן לזהות בשלבים המוקדמים של היחסים שאתם במערכת יחסים אלימה:

  • שליטה בחופש הפעולה והביטוי: אתם לא מחליטים ביחד במערכת היחסים אלא רק צד אחד אחראי על ההחלטות ואומר את המילה האחרונה.
  • קנאה אובססיבית ורצון לקבל דיווח בכל רגע ורגע: הצד האלים מעוניין לדעת מה הסיסמא של הנייד, עם מי אתם נמצאים, מתי אתם חוזרים הביתה וגורם לכם להרגיש “חייבים” לדווח על כל בילוי ומפגש חברים.
  • בידוד חברתי והיכולת לשלוט בחיי החברה שלך: בידוד מהמשפחה ומחיי החברה הקודמים שלך ומעבר למקום מגורים מרוחק. זאת במטרה שכל תשומת הלב תופנה לצד האלים. ללא הפרעות.
  • התנהגות שתלטנית, מפחידה ומשפילה שמובילה לקיפאון או לתחושה אימה: התנהגות שיטתית שמתבטאת בסיטואציות מסוימות, בעיקר כאשר עושים דבר מה שהוא לא לרצון הצד האלים. כתוצאה מכך, הגוף מגיב בצורת קיפאון ויש תחושה של סכנה אמיתית.
  • יש סימנים נוספים שיכולים להעיד שאתם נמצאים במערכת יחסים זוגית אלימה, כמו: התקפי זעם, התנהגות אובססיבית, איומים, תחושה של רמיסה, הערות על הלבוש, על ההתנהגות ועוד.

סוגי האלימות – כיצד ניתן לדעת מה אני חווה?

אלימות פיזית: פגיעה בגוף, בחפצים, בחיות מחמד באמצעות כוח הידיים, הרגליים ואיברי גוף נוספים. ואף באמצעות כלי נשק.

אלימות מינית: אלימות מהסוג הזה מתרחשת בזמן קיום יחסי מין. כאשר אחד מבני הזוג אינו מעוניין לבצע אקטים מסוימים, ובניגוד להסכמה או רצון – אחד מהצדדים מפעיל כוח, איומים או מניפולציות כדי לספק את צרכיו.

אלימות כלכלית: שליטה וכפייה במשאבים הכלכליים המשותפים של הזוג, המתבטאים במניעה לשימוש בכספים המשותפים, הסתרת מידע על ניהול החשבון ומצב החשבון ועוד.

אלימות מילולית: מתבטאת כאשר אחד מהצדדים במערכת היחסים משתמש במילים פוגעניות כמו: קללות, כינויי גנאי, ביקורתיות, שיפוטיות, השפלות ועוד.

אלימות רגשית/נפשית: אלימות בזוגיות מהסוג הזה יכולה להתבטא במגוון צורות שבבסיסן יש מניפולציות, תחושת רמיסה ותחבולות שיכולים לערער אחד מהצדדים בזוגיות. יש שני סוגים של אלימות נפשית ורגשית שלכל אחת מהן סימנים שונים:

  1. גזלייטינג: שימוש במניפולציות רבות, טשטוש והכחשת המציאות באופן שיטתי. עד לכדי פקפוק בדברים שנאמרו, בגבולות שהוצבו ובצרכים שעלו.
  2. אלימות נרקיסיסטית: בן או בת זוג המשתמשים באלימות מהסוג הזה, פועלים מתוך אגו וכדי שיוכל לשמור על הדימוי החיצוני והחזק בעיני אחרים, הם ישתמשו במניפולציות, ישקרו במידת הצורך ויתחזקו מציאות שקרית. כך למעשה הם בונים מסוגלות לפגוע באחר מבלי להרגיש אמפתיה כלפיו.

מלבד סוגי אלימות אלו, ישנם מנגנונים נוספים המצביעים על אלימות:

  • מנגנון הפצצת אהבה: מנגנון שמתקיים בתחילת הקשר, עוד בתהליך החיזור. בן או בת הזוג ירעיפו מתנות, פרחים וישקיעו בתחילת הדרך המון כסף כדי לגרום לצד השני להתאהב עד כלות. אחרי השלב הזה, מגיע בדרך כלל יחס של שליטה.
  • מנגנון טיפולי שתיקה: יהיה ניתן לזהות מנגנון זה על ידי חוסר במענה וחוסר בתקשורת מילולית. הוא מתבטא בהזעפת פנים, זלזול, אי שביעות רצון והכל על ידי תנועות גוף מבלי שיחה מילולית.
  • מנגנון פאסיב אגרסיב: נקרא גם מנגנון הגנה שבו בן או בת הזוג תוקפים ומאשימים, כועסים, צועקים ופוגעים לא באופן ישיר, אלא בעיקר על ידי התנהגות. למנגנון זה יש המון צורות, והן מתבטאות בעיקר על ידי תירוצים, התחמקות, דחיינות, שקרים, ציניות ועוד.

מתי מומלץ להוציא צו הרחקה?

כאשר זיהיתם שאתם נמצאים בתוך מערכת זוגית אלימה, ומרגישים מאוימים, מפוחדים ונשלטים, אלו הרגעים בהם מומלץ ואף כדאי להגיש תלונה במשטרה ולאחריה, תפתח לכם האפשרות להוציא צו הרחקה שיגן עליכם.

צו ההרחקה הראשוני שתקבלו, יגן עליכם באופן זמני עד לבדיקה מעמיקה של בית המשפט. בכדי לקבל צו הרחקה לזמן ארוך יותר עליכם לפנות לעורכת דין המתמחה בדיני משפחה ובלווי שלה, לבקש להוציא צו הגנה. ברגע שאתם חווים אלימות ומרגישים מאוימים בזוגיות, אל תחכו לפעם הבאה שזה יקרה. עליכם לפעול במהירות ולהציל את חייכם.

חשוב להדגיש: אלימות מתרחשת בכל סוגי מערכות יחסים, מצד ההורים, מצד הבוס בעבודה, מצד חברים וחברות, מצד השכנים ובמערכות יחסים נוספות. חשוב ללמוד ולהכיר את סימני האלימות, להבין אותם לעומק ולזהות אותם בהקדם האפשרי. ובעיקר להתייעץ עם עורך דין המתמחה בנושא, רגע לפני הצעד הראשון שלכם, גם על מנת לדייק אותו ובעיקר על מנת להגן עליכם.

בן זוג אלים
Picture of עורך דין גירושין גלית צור
עורך דין גירושין גלית צור

עורך דין גירושין גלית צור, בעלת משרד עורכי דין לענייני משפחה, בוגרת משפטים LLB. מאסטר ב-NLP (ניהול תהליכי חשיבה), מגשרת מוסמכת עם התמחות ייחודית בגישור משפחתי מטעם לשכת עורכי הדין. גלית מתמחה בניהול תיקי גירושין מורכבים, קונפליקטים משפחתיים רגישים, סכסוכי ירושה וטיפול עדין ואישי.

Picture of עורך דין גירושין גלית צור
עורך דין גירושין גלית צור

עורך דין גירושין גלית צור, בעלת משרד עורכי דין לענייני משפחה, בוגרת משפטים LLB. מאסטר ב-NLP (ניהול תהליכי חשיבה), מגשרת מוסמכת עם התמחות ייחודית בגישור משפחתי מטעם לשכת עורכי הדין. גלית מתמחה בניהול תיקי גירושין מורכבים, קונפליקטים משפחתיים רגישים, סכסוכי ירושה וטיפול עדין ואישי.

ייעוץ וליווי זוגות לפני גירושין

חושבים להתגרש. לא יודעים איפה אתם עומדים? ומה צריך לעשות?
ייעוץ עם עורך דין מומחה לדיני גירושין ומשפחה יעשה לכם סדר…

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

עורך דין גירושין גלית צור
Skip to content