סימנים שבן או בת הזוג שלך נרקיסיסט – ומה לעשות עם זה?

ניווט במערכות יחסים יכול להיות מסובך, במיוחד כאשר מתמודדים עם אנשים שמפגינים נטיות נרקיסיסטיות. פוסט זה מתעמק בזיהוי הסימנים המעידים על בן זוג נרקיסיסט ומציע עצות מועילות כיצד לנהל מערכת יחסים כזו. רק כשחמושים במודעות ובהבנה, ניתן לקבל החלטות מושכלות  ורציניות לגבי מערכת היחסים שלנו.

"מראה, מראה על הקיר…": זיהוי נרקיסיזם בשותף שלך

זיהוי נרקיסיזם אצל בן הזוג יכול להיות תהליך מאתגר ולעתים קרובות כואב. עם זאת, חיוני לזהות את הסימנים בשלב מוקדם כדי להגן על עצמך מפני פגיעה רגשית. להלן כמה סממנים עיקריים שכדאי לשים לב אליהם:

  • 1. חשיבות עצמית מופרזת:
    אחת התכונות הבולטות של בן זוג נרקיסיסטי היא תחושת החשיבות העצמית המנופחת שלו. טיפוסים נרקיסיסטים  כל הזמן מחפשים הערצה ומאמינים שהם עדיפים על אחרים. הם עשויים לדבר על הישגיהם, כישרונותיהם ורכושם באופן מתרברב ומוגזם, ולעתים קרובות מבטלים או מזלזלים בהישגים של אחרים.
  • 2. חוסר אמפתיה:
    מאפיין נוסף של נרקיסיזם הוא חוסר אמפתיה. בן הזוג הנרקסיסט עשוי להתקשה להבין או להתייחס לרגשות ולחוויות של אחרים. עשוי לבטל או לזלזל ברגשות שלך, ולהפגין  מעט מדי דאגה לרווחתך, אם בכלל. אמפתיה היא מרכיב חיוני למערכת יחסים בריאה, כך שאם בן הזוג שלך חסר באופן עקבי את התכונה הזו, זה יכול להיות דגל אדום.
  • 3. צורך מתמיד בתשומת לב:
    נרקיסיסטים משתוקקים לתשומת לב מתמדת ולאישור שהם מצוינים שהם הכי טובים, צודקים, חכמים, מוצלחים. הם סאקרים של תשומת לב ויכולים להיות מאוד בוטים רעים ואפילו מסוכנים  אם הם מרגישים שמתעלמים מהם או חלילה שמשהו עולה עליהם ויעשו הכל להחזיר אליהם את מוקד תשומת הלב: לעיתים יפריעו בכוונה לשיחה, יתפרצו, יספרו סיפורים מוגזמים, יתפארו בהצלחותיהם, ולעיתים ינהגו באלימות מילולית: הקטנות, העלבות, בוז, צעקות, איומים או הפוך – שתיקות ארוכות 'טיפולי שתיקה' למיניהם, אלימות מינית, כלכלית ואפילו פיסית. כל המצעים כשרים מבחנתם והם נטולי פילטרים אנושיים.

 

הכל קשור אליהם? הבנת התנהגות נרקיסיסטית

הבנת התנהגות נרקיסיסטית חיונית בהתמודדות עם בן זוג שמפגין תכונות אלו. לנרקיסיסטים יש צורך מופרז בהערצה ובאימות, לרוב על חשבון אחרים. התנהגותם מונעת מחוסר ביטחון עמוק, שאותו הם מסווים בתחושת חשיבות עצמית מוגזמת . הם עשויים כל הזמן לחפש תשומת לב, שבחים והערצה מהסובבים אותם, תוך שימוש באחרים כאמצעי להעצים  את האגו שלהם.

נרקיסיסטים נוטים להיות בעלי תחושת זכאות, הם באמת ובתמים מאמינים שמגיע להם יחס מיוחד ושהצרכים שלהם תמיד צריכים להיות במקום הראשון. הם עשויים לתמרן ולנצל אחרים, אפילו את ילדיהם, כדי להגשים את רצונותיהם מבלי להתחשב בהשפעה שיש לזה על הסובבים אותם. חוסר האמפתיה שלהם לרגשות ולחוויות של אחרים, עלול להקשות על החיבור אליהם ברמה רגשית עמוקה יותר.

בנוסף, נרקיסיסטים  לא מצליחים לשמר לאורך זמן מערכות יחסים קרובות ובריאות  לרב ניתן לראות אצלם היסטוריה של שותפויות עסקיות לא יציבות או קצרות מועד, לרב אין להם חברים אמיתיים לאורך שנים, וגם קשריהם המשפחתיים עם הוריהם אחים וכו' לא יציבים (אלא אם גם למי ממשפחתם  יש מאפיינים נרקסיסיטים  שהם ברובם גנטים) ,מכיוון שהם מתעדפים את הצרכים והרצונות שלהם על פני הצרכים של האחר. הם עשויים לעסוק בהתנהגויות שליטה, כגון גז-לייטינג או מניפולציה רגשית, פאסיב אגרסיב, טיפולי שתיקה, אלימות מילולית, הקטנה, בוז, אלימות מינית, אלימות כלכלית ועוד כדי לשמור על כוח ושליטה במערכת היחסים.

"אני לא טועה, אתה טועה!": משחק האשמה ונרקיסיזם

אחת התכונות הנפוצות ביותר של בן זוג נרקיסיסטי היא הנטייה שלהם לשחק את משחק האשמה. לעתים קרובות הם מסרבים לקחת אחריות על מעשיהם או להכיר בטעויותיהם. במקום זאת, הם מעבירים את האשמה על בן הזוג שלהם, מה שגורם להם להרגיש אשמה ואחריות לכל בעיה או קונפליקטים שמתעוררים במערכת היחסים.

  • 1. הסטת אחריות:
    נרקיסיסטים מצטיינים בהסטת אחריות. הם יעוותו את הנרטיב ויעשו מניפולציות במצבים כדי שייראה כאילו הם הקורבן, תוך הטלת האשמה ישירה על בן זוגם. זה יכול להיות מתסכל ומבלבל להפליא עבור האדם האחר,  שעלול למצוא עצמו  מפקפק ללא הרף  במעשיו ובכוונותיו.
  • 2. גז לייטינג:
    גז לייטינג היא טקטיקה נפוצה נוספת בה משתמשים שותפים נרקיסיסטים. הם יעוותו את האמת, יכחישו את ההתנהגות שלהם, ואפילו יגרמו לבן הזוג לפקפק במציאות שלהם. הם עשויים לתמרן עובדות ואירועים כדי לגרום לעצמם להיראות חפים מפשע, תוך שהם גורמים לבן הזוג שלהם להרגיש שהם משתגעים. מניפולציה פסיכולוגית זו מכוונת לשמירה על שליטה וכוח על מערכת היחסים.
  • 3. ביטול תוקף של רגשות:
    נרקיסיסטים לעתים קרובות מבטלים את רגשותיו של בן הזוג, ופוסלים את רגשותיהם כבלתי רציונליים או בלתי מוצדקים. הם עשויים לזלזל או ללעוג לרגשות של בן הזוג שלהם, ולגרום להם להרגיש חסרי משמעות וחוסר ביטחון. זה יכול להוביל למעגל של ספקות עצמיים וסערה רגשית עבור הקורבן, שכן הם נאבקים לסמוך על הרגשות והחוויות של עצמם.

 

מה עכשיו? מנגנוני התמודדות ואסטרטגיות בעת התמודדות עם נרקיסיסט

התמודדות עם בן זוג נרקיסיסט יכולה להיות סוחטת ומאתגרת מבחינה רגשית, אבל יש מנגנוני התמודדות ואסטרטגיות שיכולים לעזור לך לנווט במצב קשה זה. הנה כמה הצעות שכדאי לקחת בחשבון:

  • 1. קבע גבולות:
    הצבת גבולות ברורים חיונית כאשר מתמודדים עם בן זוג נרקיסיסטי. תקשור בצורה ברורה את הציפיות והגבולות שלך, והיה תקיף באכיפתם. זה עשוי להיות כרוך בהגבלת מגע, הצהרת הצרכים שלך וסירוב לעסוק בשיחות או התנהגויות מניפולטיביות.
  • 2. התמקד בטיפול עצמי:
    טיפול בעצמך הוא קריטי כאשר אתה מתמודד עם בן זוג נרקיסיסטי. תעדוף פעילויות טיפול עצמי שעוזרות לך לשמור על הרווחה הרגשית שלך, כגון תרגול מיינדפולנס, עיסוק בתחביבים, פעילות גופנית באופן קבוע וחיפוש תמיכה מחברים ובני משפחה. זכור שהצרכים והאושר שלך חשובים.
  • 3. חפש עזרה מקצועית:
    שקול לפנות לייעוץ שיעזור לך לנווט את האתגרים של להיות במערכת יחסים עם בן זוג נרקיסיסטי. עורך דין מנוסה יכול לספק לך תובנות חשובות, אסטרטגיות התמודדות ותמיכה כדי לעזור לך להחזיר את ההערכה העצמית שלך ולפתח מנגנוני התמודדות נכונים.
  • 4. בנה רשת תמיכה:
    הקף את עצמך ברשת תמיכה חזקה של חברים ובני משפחה מהימנים שמבינים את מצבך ויכולים להציע תמיכה רגשית. שיתוף החוויות והרגשות שלך עם אחרים שעברו מצבים דומים יכול להיות תוקף ומעצים.
  • תזכור שמדובר באשים עם בעיה רצינית! בעיה נפשית ורגשית שלא אתה אחראי לה ולא אתה תוכל לפתור אותה ולכן במקום לעסוק בלתקן תדאג להתרחק ולהגן על עצמך !

 

החיים או ההתמודדות עם נרקיסיסט יכולים להיות מאתגרים, אך הבנת הלך הרוח שלהם והידיעה כיצד לקבוע גבולות יכולים לעשות הבדל משמעותי. זכור שאין מה לנסות לשנות אותם ובמקום להתעסק בהם דאג להתרחק לטפל ולהגן עליך ועל היקרים לך  זיהוי וטיפול נכון ללא ספק יסיעו לך בהקדם ובקלות יותר להתנתק ממערכת יחסים הרסנית ומסוכנת שכזו, ויצעידו אותך לעתיד שבאמת מגיע לך  !    

תמונה של עורך דין גירושין גלית צור
עורך דין גירושין גלית צור

עורך דין גירושין גלית צור, בעלת משרד עורכי דין לענייני משפחה, בוגרת משפטים LLB. מאסטר ב-NLP (ניהול תהליכי חשיבה), מגשרת מוסמכת עם התמחות ייחודית בגישור משפחתי מטעם לשכת עורכי הדין. גלית מתמחה בניהול תיקי גירושין מורכבים, קונפליקטים משפחתיים רגישים, סכסוכי ירושה וטיפול עדין ואישי.

תמונה של עורך דין גירושין גלית צור
עורך דין גירושין גלית צור

עורך דין גירושין גלית צור, בעלת משרד עורכי דין לענייני משפחה, בוגרת משפטים LLB. מאסטר ב-NLP (ניהול תהליכי חשיבה), מגשרת מוסמכת עם התמחות ייחודית בגישור משפחתי מטעם לשכת עורכי הדין. גלית מתמחה בניהול תיקי גירושין מורכבים, קונפליקטים משפחתיים רגישים, סכסוכי ירושה וטיפול עדין ואישי.

ייעוץ וליווי זוגות לפני גירושין

חושבים להתגרש. לא יודעים איפה אתם עומדים? ומה צריך לעשות?
ייעוץ עם עורך דין מומחה לדיני גירושין ומשפחה יעשה לכם סדר…

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

עורך דין גירושין גלית צור
דילוג לתוכן