יישוב סכסוכים במשפחה

יישוב סכסוכים במשפחה – תפקידו החיוני של עורך הדין בעידן המודרני

 

אנטומיה של סכסוך משפחתי

סכסוכים במסגרת המשפחתית הם תופעה שכיחה ומוכרת בחברה האנושית. הדינמיקה המורכבת של יחסים משפחתיים, המשלבת קשרים רגשיים עמוקים לצד תלות כלכלית והורית, מהווה כר פורה להיווצרותם של חילוקי דעות ועימותים. בין אם מדובר במשברי נישואין, סכסוכי ירושה, מאבקי אפוטרופסות או ויכוחים סביב מדור ומזונות – המשפחה איננה חסינה בפני מחלוקות פנימיות.

פרופ' סמואל מרד, בספרו רב ההשפעה מ-1949 "המבנה החברתי" (The Social Structure), טבע את המושג "אוניברסליות הסכסוך" ביחס למערכות יחסים משפחתיות. לטענתו, מבנים משפחתיים מכל הסוגים והתרבויות חשופים באופן בלתי נמנע למתחים ועימותים, הנובעים ממגוון של אינטרסים מנוגדים ואילוצים מוסדיים. מרדק הדגיש כי הקרבה הרגשית והתלות ההדדית בין בני משפחה רק מעצימות את הפוטנציאל לסכסוך.

חשוב להכיר בכך שסכסוכים משפחתיים רק לעתים נדירות נובעים מ"אשמה" חד-צדדית. ברוב המקרים, הם תוצר של שילוב מורכב של נסיבות, כשלי תקשורת, הבדלי תפיסות וקונפליקטים רגשיים עמוקים בין הצדדים. ההכרה בטבעו הרב-ממדי של הסכסוך המשפחתי היא הצעד הראשון בדרך ליישובו.

המומחיות המשפטית ככלי ליישוב סכסוכים

כאשר מדובר בסכסוכים משפחתיים, ההיבט המשפטי הוא בלתי נמנע. מעצם טיבם, סכסוכים אלה נוגעים בזכויות ובחובות המעוגנות בדין – החל מהוראות הדין האזרחי הכללי, דרך דיני הירושה ודיני הקניין, ועד לדיני המשפחה הספציפיים. הסדרת הסכסוך והשגת פתרון בר-קיימא מחייבת הכרה והתמצאות במרקם המשפטי המורכב הזה.

כאן בדיוק נכנס לתמונה עורך הדין המומחה לענייני משפחה. באמצעות שילוב של ידע משפטי נרחב, ניסיון פרקטי וכישורי משא ומתן מפותחים, עורך הדין מספק נדבך חיוני בהליך יישוב הסכסוך. המומחיות המשפטית מאפשרת לו לנתח את מכלול ההיבטים המשפטיים, לזהות את האינטרסים והזכויות של כל צד ולגבש פתרונות יצירתיים שיעמדו במבחן המשפטי.

אולם, תפקידו של עורך הדין חורג מהיותו "אורקל משפטי" גרידא. באמצעות ניהול משא ומתן מיומן, תוך גילוי אמפתיה וכבוד לכל הצדדים, עורך הדין יכול לסייע ביצירת מרחב דיאלוגי פורה, שמאפשר לצדדים להציף את הרגשות, הצרכים והאינטרסים העומדים בבסיס הסכסוך. המטרה היא להוביל להסכמות מהותיות שיניחו את התשתית ליחסים בריאים ומתפקדים יותר בעתיד.

ההיסטוריה המשפטית רצופה בדוגמאות על עורכי דין שהצליחו להוביל מהלכי פישור מרשימים בסכסוכים משפחתיים סבוכים. למשל, בשנת 2006 זכה לתהודה רבה תיק הגירושין של זוג המיליארדרים האמריקאים, פרנק ואלec מק'קורט. כשנדמה היה כי הצדדים נעים לקראת קרב משפטי ממושך ומכוער בשווי 12 מיליארד דולר, הצליחו עורכי הדין של שני הצדדים, בהנחיית בית המשפט, לגבש הסדר גירושין מוסכם תוך ימים ספורים בלבד. ההסדר כלל חלוקת רכוש מורכבת ומערך תשלומי איזון ומזונות – והכל מבלי להידרש לחשיפה פומבית מביכה של הצדדים ופרטי חייהם.

המגבלות והסכנות של הליכים משפטיים

עם זאת, גם כעורך דין מנוסה, חשוב להכיר בכך שהתערבות משפטית מכוונת איננה "קסם" שיכול לפתור כל סכסוך משפחתי. מערכות יחסים אנושיות הן מורכבות מכדי שניתן יהיה לרפא אותן אך ורק באמצעות כלים משפטיים. במקרים רבים, הצדדים זקוקים למענה טיפולי ורגשי מקיף יותר, שחורג מגבולות ההתדיינות המשפטית.

יתרה מכך, הזירה המשפטית טומנת בחובה גם סיכונים. ההליך האדוורסרי מעצם טבעו מעודד "הסלמה" של העמדות ומיקוד בניצחון ובהפסד. מאבקי כוח משפטיים עלולים להנציח דפוסים לעומתיים ולהחריף מתחים בין הצדדים, תוך פגיעה מתמשכת ביחסים ובאמון ההדדי. במיוחד כשמעורבים ילדים בסכסוך המשפחתי, הנזקים הפוטנציאלים הם כבדים.

בפסק הדין התקדימי ע"א 2266/93 (פלוני נ' פלוני), עמד בית המשפט העליון על הצורך לנקוט משנה זהירות בהפעלת ההליך המשפטי במחלוקות משפחתיות הנוגעות לקטינים. השופטת שטרסברג-כהן, בחוות דעת מאלפת, קבעה כי: "*שיקול-הדעת השיפוטי חייב להיות מופעל תוך ראייה כוללת של טובת המשפחה כמכלול, והימנעות מהכרעות העלולות להחריף את הקרע ולהרחיק סיכויי שלום-בית, אם קיימים סיכויים כאלה*".

ההכרה במגבלות הכלים המשפטיים מחייבת אותנו, כעורכי דין, לגלות עמדה מחושבת ואחראית. אין להסתפק בייצוג נוקשה של האינטרסים הצרים של הלקוח, תוך התעלמות מההשלכות ארוכות הטווח. יש לשקול בכובד ראש את ההשפעה של המהלכים המשפטיים על מערכת היחסים המשפחתית, ולחתור למזעור הנזק ככל הניתן ולספק גם להם מגוון פתרונות הוליסטים וליצור מעטפת למה עבור הלקוח שתלווה אותו ותשמור עליו.

סיכום

יישוב מוצלח ובר-קיימא של סכסוך משפחתי דורש עבודה קשה ומחויבות של כל הנוגעים בדבר. בצד ההתמודדות המשפטית הפורמלית, בני המשפחה נדרשים לפתח תקשורת כנה וקשובה, לגלות אמפתיה הדדית ונכונות אמיתית להתפשר למען השגת הסכמות.

כעורכי דין, מוטלת עלינו החובה לספק את המומחיות המקצועית והכלים המעשיים הנדרשים, מתוך הכרה באחריותנו העמוקה לרווחת המשפחה כמכלול. בה בעת, עלינו להכיר בגבולות הגזרה שלנו, ולעודד את בני המשפחה לפנות במקביל למקורות תמיכה נוספים – טיפוליים, קהילתיים ורוחניים.

בסופו של דבר, המפתח לשינוי אמיתי טמון בשילוב מנצח בין התובנות המשפטיות, המיומנות הרגשית והרצון הטוב של כל המעורבים. עבורנו, אנשי המקצוע המשפטי, זוהי משימה מאתגרת ומרגשת כאחת – לסייע למשפחות במשבר למצוא את דרכן חזרה לחיבור, לאמון וליציבות. אין משימה נעלה מזו.

לתיאום פגישת ייעוץ השאירו פרטים:
תמונה של עורך דין גירושין גלית צור
עורך דין גירושין גלית צור

עורך דין גירושין גלית צור, בעלת משרד עורכי דין לענייני משפחה, בוגרת משפטים LLB. מאסטר ב-NLP (ניהול תהליכי חשיבה), מגשרת מוסמכת עם התמחות ייחודית בגישור משפחתי מטעם לשכת עורכי הדין. גלית מתמחה בניהול תיקי גירושין מורכבים, קונפליקטים משפחתיים רגישים, סכסוכי ירושה וטיפול עדין ואישי.

תמונה של עורך דין גירושין גלית צור
עורך דין גירושין גלית צור

עורך דין גירושין גלית צור, בעלת משרד עורכי דין לענייני משפחה, בוגרת משפטים LLB. מאסטר ב-NLP (ניהול תהליכי חשיבה), מגשרת מוסמכת עם התמחות ייחודית בגישור משפחתי מטעם לשכת עורכי הדין. גלית מתמחה בניהול תיקי גירושין מורכבים, קונפליקטים משפחתיים רגישים, סכסוכי ירושה וטיפול עדין ואישי.

צריכים ייעוץ?

השאירו פרטים לתיאום ייעוץ

לנושאים דחופים
חייגו לעו"ד גלית צור
עורך דין גירושין גלית צור
תוכן עניינים

ייעוץ וליווי זוגות לפני גירושין

חושבים להתגרש. לא יודעים איפה אתם עומדים? ומה צריך לעשות?
ייעוץ עם עורך דין מומחה לדיני גירושין ומשפחה יעשה לכם סדר…

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

עורך דין גירושין גלית צור
דילוג לתוכן