בקשה לאישור הסכם גירושין

בקשה לאישור הסכם גירושין – המדריך המלא מעורכת דין מובילה בדיני משפחה

הסכם גירושין מהווה אבן דרך משפטית ורגשית עבור זוגות העומדים בפני פקיעת נישואיהם. מדובר במסמך מחייב, המגלם בתוכו את ההסכמות של בני הזוג בנוגע למגוון הסוגיות הכרוכות בפירוק התא המשפחתי – החל מחלוקת רכוש וכלה בהסדרי חלוקת זמני שהות על ילדים וההתנהלות ההורית כולה. על מנת שהסכם הגירושין יקבל תוקף משפטי, עליו לעבור הליך פורמלי של אישור, על-ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.

במאמר זה, עורכי דין המתמחים בדיני משפחה, נספק מדריך מפורט שלב אחר שלב לתהליך הגשת הבקשה לאישור הסכם הגירושין בישראל. נתייחס למכלול ההיבטים הרלוונטיים – החל מהדרישות המקדמיות, דרך אופן מילוי הבקשה, וכלה בהערכת לוחות זמנים והתמודדות עם מכשולים אפשריים. מטרתנו היא להנגיש את הידע המשפטי הנדרש, ולהעניק ללקוחות כלים פרקטיים להתנהלות מושכלת לאורך ההליך.

 

הבנת התהליך – סקירת השלבים העיקריים

תהליך הגשת בקשה לאישור הסכם גירושין מורכב ממספר שלבים מצטברים, אשר כל אחד מהם מצריך תשומת לב מדוקדקת לפרטים המהותיים והפרוצדורליים גם יחד:

  1. גיבוש ההסכם – בני הזוג, בסיוע עורכי דינם, מנסחים את הסכם הגירושין תוך גיבוש הסכמות מפורטות ביחס לסוגיות כגון חלוקת רכוש, מזונות, <mark>מדור, תשלום וחלוקת הוצאות מיוחדות ('מחציות'), חלוקת זמני השהות, התנהלות בעת חגים, חופשות, מעבר מקום מגורים, יציאה מהארץ, חלוקת מטלטלין, רכבים, פירוק חשבונות משותפים</mark> וכיו"ב. חשוב להקפיד על התייחסות מקיפה למכלול ההיבטים הרלוונטיים ועל ניסוח בהיר וחד-משמעי של ההסכם. חתימתם של בני הזוג על ההסכם מהווה תנאי מוקדם להליך האישור.

 

  1. הכנת הבקשה – על בסיס הסכם הגירושין החתום, עורכי הדין של הצדדים מכינים את הבקשה הפורמלית לאישור ההסכם, בהתאם לנוסח המקובל בבתי המשפט לענייני משפחה או בבתי הדין הרבניים – תלוי איפה בוחרים להגישה.

 

  1. איסוף תיעוד תומך – לבקשה יש לצרף את כל המסמכים הרלוונטיים, לרבות עותקים של הסכם הגירושין החתום, תעודות נישואין, תעודות לידה של ילדים (אם ישנם), דוחות על מצבת הרכוש וחובות, וכל מסמך אחר שיכול לסייע בהוכחת הטענות שבבקשה.

 

  1. הגשה לבית המשפט – לאחר שהושלמו כל המסמכים הדרושים, הבקשה מוגשת לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני שבאזור השיפוט הרלוונטי למקום מגוריהם של בני הזוג (או הילדים). עם קבלת אישור על הגשת הבקשה והנפקת מספר תיק, מתחיל למעשה תהליך האישור הרשמי.

 

  1. בדיקה ראשונית – בשלב זה בית המשפט/בית הדין בוחן את הבקשה ונותן החלטה מקדמית האם לקבלה. בדיקה זו מתמקדת בעמידה בתנאים הפורמליים להגשת הבקשה, בשלמות המידע שנמסר ובהימצאות כל המסמכים התומכים הדרושים. אם יתגלו ליקויים או חוסרים, בית המשפט עשוי לתת הוראות להשלמתם בתוך פרק זמן קצוב.

 

  1. דיון והכרעה סופית – ככל שהבקשה נמצאת מספקת לפי הערכה ראשונית, ממשיך בית המשפט לדון בה לגופה. במסגרת זו הוא בוחן את הוגנות ההסכם, את התאמתו לטובת בני הזוג והילדים (אם ישנם), ואת קיומו של רצון חופשי והסכמה מצד הצדדים. במידת הצורך, בית המשפט/בית הדין עשוי מזמן את הצדדים לדיון על מנת שיהיו נוכחים בעת אישור ההסכם. הוא עובר איתם על ההסכם כולו, בודק שהכל נהיר ועומד בדרישות החוק והפסיקה, ובעיקר בודק שהצדדים הבינו את ההסכמות שחתמו עליהם, ושהם חתמו על ההסכם מרצונם החופשי וללא כפייה. לרב הצדדים נשאלים אם התייעצו עם עורכי דין – דבר שמאוד חשוב וגם בתי המשפט ובתי הדין מעודדים אותו. בסופו של התהליך, ניתנת החלטה המאשרת את הסכם הגירושין או דוחה את הבקשה.

 

  1. מתן תוקף של פסק דין – עם מתן אישורו הסופי של בית המשפט, מקבל הסכם הגירושין מעמד מחייב של פסק דין. משמעות הדבר היא שמרגע זה קמה לבני הזוג זכות אכיפה הדדית ביחס לכל אחת מהוראות ההסכם. בכך למעשה מגיע לסיומו המוצלח תהליך האישור.

מהתיאור הנ"ל ניתן להיווכח כי תהליך האישור אינו פשוט או טריוויאלי. הוא מצריך עמידה קפדנית בשורה של תנאים פרוצדורליים ומהותיים, תיאום בין הצדדים והיוועצות שוטפת בעורכי דין מנוסים. לכן, הכנה יסודית והיערכות מראש הם המפתחות להשלמת ההליך ביעילות, במהירות האפשרית ותוך מניעת תקלות.

לוחות זמנים וקשיים אפשריים

ככלל, משך הזמן הדרוש לקבלת אישור שיפוטי להסכם גירושין אינו ארוך.  בית המשפט ממהר לתת עדיפות ולזמן את התיק לדיון תוך שבועיים-שלושה. הדיון עצמו ענייני וקצר, וככל שהכל כשורה, ניתן במקום תוקף של פסק דין להסכם.

סיכום

הגשת בקשה לאישור הסכם גירושין היא הליך משפטי פשוט יחסית. הוא מצריך הגשת הסכם גירושין חתום, מילוי דף כותרת קצר והוספת המשפט "מתבקש בזאת ליתן תוקף של פסק דין להסכם המצורף". לאחר מכן משלמים אגרה ומצרפים את ההסכם עצמו.

ייצוג נכון ומקצועי של הלקוחות בהליך אישור הסכם הגירושין משלב בתוכו תמהיל של כישורים נדרשים: ידע משפטי נרחב, כושר ניהול משא ומתן, יכולות בינאישיות ואמפתיה. רק עורך דין המסוגל לראות את התמונה הכוללת, לאזן בין האינטרסים של כל הצדדים ולהוביל בסבלנות ליצירת פתרונות יצירתיים – יוכל למלא את תפקידו נאמנה.

ככל שנצליח, כשומרי הסף של ההליך המשפטי, לסייע לבני הזוג להשיג הסכם גירושין הוגן, מאוזן ובר-קיימא – נהיה שותפים בקידום האינטרס החברתי החשוב של שמירה על יציבותן ושלומן של המשפחות גם לאחר משבר הגירושין הטראומטי. זוהי שליחות נעלה, שצריכה להנחות כל עורך דין העוסק בתחום מורכב ורגיש זה של דיני המשפחה.

לתיאום פגישת ייעוץ השאירו פרטים:
תמונה של עורך דין גירושין גלית צור
עורך דין גירושין גלית צור

עורך דין גירושין גלית צור, בעלת משרד עורכי דין לענייני משפחה, בוגרת משפטים LLB. מאסטר ב-NLP (ניהול תהליכי חשיבה), מגשרת מוסמכת עם התמחות ייחודית בגישור משפחתי מטעם לשכת עורכי הדין. גלית מתמחה בניהול תיקי גירושין מורכבים, קונפליקטים משפחתיים רגישים, סכסוכי ירושה וטיפול עדין ואישי.

תמונה של עורך דין גירושין גלית צור
עורך דין גירושין גלית צור

עורך דין גירושין גלית צור, בעלת משרד עורכי דין לענייני משפחה, בוגרת משפטים LLB. מאסטר ב-NLP (ניהול תהליכי חשיבה), מגשרת מוסמכת עם התמחות ייחודית בגישור משפחתי מטעם לשכת עורכי הדין. גלית מתמחה בניהול תיקי גירושין מורכבים, קונפליקטים משפחתיים רגישים, סכסוכי ירושה וטיפול עדין ואישי.

צריכים ייעוץ?

השאירו פרטים לתיאום ייעוץ

לנושאים דחופים
חייגו לעו"ד גלית צור
עורך דין גירושין גלית צור
תוכן עניינים

ייעוץ וליווי זוגות לפני גירושין

חושבים להתגרש. לא יודעים איפה אתם עומדים? ומה צריך לעשות?
ייעוץ עם עורך דין מומחה לדיני גירושין ומשפחה יעשה לכם סדר…

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

עורך דין גירושין גלית צור
דילוג לתוכן